Een erkend deskundige inschakelen voor een energielabel, is dat echt nodig? Ja! Sinds 2015 is het verplicht voor iedere woning en ieder bedrijfspand om een energielabel te hebben. Een energielabel is een Europese indicator om aan te geven hoe zuinig een woning of pand is. Dit gaat van label G (het minst zuinig) naar label A (het meest zuinig). Een deskundige energieadviseur is degene die bepaald wat het juiste label is. Zo let de adviseur onder andere op de isolatie, het aantal Watt per vierkante meter aan verlichting, het type glas en welke installaties er gebruikt worden. Daarna gaat de adviseur berekenen wat het energielabel wordt.

Wanneer is een energielabel erkend

Een energielabel is erkend zodra deze door een deskundige is gekeurd. Dat wil zeggen dat adviseur (de deskundige) EPA-W gecertificeerd moet zijn. Wat weer staat voor Energie Prestatie Advies - Woningen. Door dit certificaat weet de adviseur waar hij op moet letten en is het energielabel dat hij keurt erkend. Zodra de adviseur het label gekeurd heeft is deze 10 jaar geldig. Het is dus niet mogelijk zelf je energielabel te berekenen, omdat je hiervoor gecertificeerd moet zijn.

De voordelen van een erkend energielabel

Het hebben van een energielabel heeft een aantal voordelen. De grootste voordelen staan hieronder weergegeven:

  • Inzicht in energieverbruik

Als u een energielabel krijgt, weet u wat het energieverbruik is van uw woning. Ook weet u waardoor het komt dat u bijvoorbeeld label D of B heeft. Doordat u het aanvraagt bij een erkend deskundige krijgt u hier een duidelijk rapport bij.

  • Kunt u aanpakken en kosten/energie reduceren

Doordat u weet waardoor u een bepaald energielabel krijgt, kunt u de oorzaken aanpakken. Dit staat namelijk in het rapport dat opgesteld is door de energieadviseur. Heeft uw woning bijvoorbeeld enkel glas? Dan kunt u overwegen om dubbel glas te gaan nemen.

  • Het voorkomt boetes

Een derde voordeel, maar oh zo belangrijk, is het voorkomen van boetes! Omdat het verplicht is om een energielabel te hebben kunt u een boete krijgen als u er geen heeft. De boete voor particulieren bedraagt 170 euro. En dan moet u alsnog een energielabel aanschaffen. Voor dezelfde prijs kunt u een energielabel aanvragen, dus zonde om de boete te ontvangen!

Onze deskundige energielabeladviseurs

Zelf hebben wij bij Woningkeuringen een aantal energieadviseurs die erkend en gecertificeerd zijn in EPA-W. Ook als organisatie zijn wij gecertificeerd, zo zijn wij BRL 9500 gecertificeerd. Ons team bestaat uit ervaring specialisten die de kneepjes van het vak kennen. Zo ligt de gemiddelde werkervaring van onze deskundigen rond de 10 jaar.  

Energielabel aanvragen

Wij hebben het aanvragen van een energielabel simpel gemaakt:

  • Selecteer uw type woning
  • Vul uw adres + contactgegevens in
  • Druk op aanvragen, binnen 1 uur nemen we contact op om een afraak in te plannen
  • Binnen 1 week heeft u het energielabel in huis
     

Start hier direct uw aanvraag >