Factoren die het energielabel bepalen

Bij Woningkeuren krijgen we veel vragen over welke factoren nu het energielabel bepalen en hoe mensen het energielabel van hun woning kunnen verbeteren. Daarom hebben we besloten deze blog aan dit onderwerp te wijden. 

Isolatie

Eigenlijk heeft isolatie de grootste invloed op de hoogte van het energielabel. Hierbij gaat het om isolatie die in de vloer, gevel en het dak van de woning zit. We kijken hierbij vooral naar de dikte of RC waarde van de isolatie. Het isoleren van de woning is daarom ook een mooie manier om het energielabel te verbeteren. Heeft u een kruipruimte en is deze al geïsoleerd? Zo niet, dan is dit een relatief gemakkelijke manier om verbeteringen naar net brengen. Ook het isoleren van de spouwmuur kan in veel gevallen op een relatief simpele manier worden gedaan. 

Glas

Het zal u niet verassen, maar ook glas heeft een sterke invloed. Hoe groot deze invloed is heeft sterk te maken met de hoeveelheid glas die zich in de woning bevind. Hoe meer glas hoe groter het verliesoppervlak en daarmee ook de invloed op het energielabel. 

Zonnepanelen

Niet geheel onlogisch, maar zonnepanelen hebben een positieve invloed op het energielabel. Hoe meer hoe beter, maar ook het vermogen en de ligging van zonnepanelen bepalen de invloed op het label. 

Ventilatie

Heeft u afzuiging van lucht in uw woning? Dan kan dit een negatieve invloed hebben op de hoogte van uw energielabel. Dit omdat met deze afzuiging warmte lucht verloren gaat, deze wordt immers afgezogen vanuit het huis en naar buiten geblazen. Soms is het gunstiger om geen afzuiging in de woning te hebben of mechanische ventilatie met WTW te installeren. Bij bestaande woningen is dit laatste lastig, hiervoor moeten namelijk veel extra luchtschachten worden geïnstalleerd. 

Ketel, warmtepomp of stadsverwarming?

Heeft u stadsverwarming in uw woning dan kunt u hier vaak weinig aan doen. Maar niet getreurd, dit heeft een positief effect op het energielabel. Ook een warmtepomp heeft positieve invloed op uw energielabel, of dit nou een lucht of aard-warmtepomp is. Heeft u nog een traditionele ketel? Dan hangt het ervan af welk type u heeft. Bij een HR107 ketel heeft vervangen hiervan in een warmtepomp (ook vanuit financieel oogpunt) nauwelijks of geen zin. Heeft u nog een oude ketel dan heeft vervaging hiervan zowel op uw energierekening als op het energielabel een enorm effect. 

Energielabel verbeteren

Benieuwd wat uw huidige energielabel is? Check dan hier of u al een energielabel heeft. Zo niet dan bepalen we deze graag voor u! Aanvragen doet u simpel en snel via onze website >

Om uw energielabel te verbeteren moet altijd eerst uw huidige energielabel bekend zijn. Wanneer deze bekend is dan kunnen we aan de hand van het huidige energielabel uitrekenen welke maatregelen u kunt nemen om het energielabel te verbeteren. Zo weet u precies welke maatregelen veel en welke maatregelen weinig/ geen effect hebben.